Článek

Zpestřete si jídelníček díky změně stravovacích návyků

Stravovací návyky, jídelníček, jídlo, magazín KULT* Brno
Ostatní

Rozmanitý jídelníček prospívá tělu i mysli. Ovšem honba za dokonalým životem nás může svést na scestí, takže potom jíme moc, nebo naopak málo. Trýzníme se výběrem nezdravých potravin. Jak si nastavit zdravé hranice ve stravování, zpestřit si jídelníček, zařadit do stravování pravidelnost a prospěšnější návyky?

Stravování je návykem samo o sobě, proto by mělo mít svůj vlastní harmonogram, abychom docílili pravidelnosti. Každé tělo má svůj originální a jedinečný biorytmus, se kterým je dobré se sžít a naučit se ho poslouchat. Například snídaně v devět hodin ráno, oběd okolo dvanácté odpoledne a večeře v šest hodin večer. Hlavní chody je dobré proložit menšími svačinami v podobě ovoce, zeleniny, müsli či proteinové tyčinky. Ráno dělá den, proto mysleme na snídani a nevynechávejme ji. V ideálním případě by se měla skládat z potravin, které naše tělo nastartují a zároveň nachystají na celodenní maraton povinností. Ovesná kaše s ořechy, medem a ovocem nebo míchaná vajíčka se zeleninou a kusem celozrnného pečiva jsou názorné příklady. Večeře by měla být lehčí. Na podzim a v zimě zasytí a zároveň zahřeje hutnější polévka s pečivem nebo luštěniny. Našemu tělu naopak neprospívá noční mlsání nebo konzumace alkoholu v brzkých ranních hodinách, která zatěžuje játra a ledviny. Dalším užitečným stravovacím návykem je plánování. Sepsání si nákupního seznamu a vytvoření jídelníčku dopředu pomáhá se lépe orientovat během nákupu v supermarketu a posléze také ve své ledničce. Díky tomu, že víme, co kupujeme, máme lepší přehled i o rodinném rozpočtu. V  neposlední řadě se vyhneme nutkání kupovat sladkosti a další nezdravé zobání.

Stravovací návyky, jídelníček, jídlo, magazín KULT* Brno

Hrách, fazole, cizrna, čočka nebo sója jsou skvělým vylepšením jednolitého stravování. Oplývají vysokým obsahem bílkovin, vitamínem B a sacharidy, jež navozují pocit sytosti. Luštěniny tím pádem můžou posloužit jako náhražka masa. Skvěle si rozumí s bramborami, těstovinami i rýží. Pro vyváženou a na vitamíny pestrou stravu stojí za zkoušku zařadit do jídelníčku tzv. bezmasé pondělí. A jaké další změny stravovacích návyků stojí za vyzkoušení? Vaření z  lokálně dostupných potravin. Dýně, řepa, ořechy, jablka nebo hrušky. Ze všech zmíněných potravin se dají vytvořit chutné a živinami nabité pokrmy – krémová dýňová polévka, lahodný domácí jablečný moučník a mnoho dalších. Mysleme také na to, že pro zdravé tělo a odpočatou mysl je dobré se nepřejídat, doplňovat tekutiny ideálně v podobě vody a neslazených bylinných čajů, nestresovat se a nedržet nesmyslné diety vedoucí k jojo efektu.

Mohlo by vás zajímat

Top
Rozhovor
Ostatní
Markéta Vaňková vloni na podzim obhájila primátorské křeslo. Oproti...
Rozhovor
Jídlo a pití
Terezie Jandová, zakladatelka a majitelka společnosti Fake Cake, tvoří...
Recenze
Jídlo a pití
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich svou novou publikací volně navazuje na...
Článek
Historie
„Vojáci, jsem s vámi spokojen. Ve slavkovském dni jste dostáli všemu...