Článek

Víte, jak správně skladovat víno?

Skladování vína, Víno, Vinobraní, magazín KULT* Brno
Jídlo & pití

Patříte mezi milovníky kvalitních vín? Pak jste určitě přemýšleli nad tím, jak víno správně skladovat, aby si uchovalo nezaměnitelnou chuť a aroma i v budoucnu. Na následujících řádcích se dozvíte, jak si zařídit domácí vinotéku, která bude přetékat archivními skvosty i nesmrtelnou klasikou od vyhlášených vinařů.

Na začátku je dobré si uvědomit, že ne všechna vína jsou k  archivaci vhodná. Bílá vína běžně dostupná na volném trhu se doporučuje vypít 2 až 3 roky od data výroby. Jedná se o jakostní a kabinetní vína. Výběry z bobulí, slámová vína či pozdní sběr vypijte do 3 až 6 let. Víno bílé zraje oproti červenému rychleji, tudíž je zapotřebí ho i dříve vypít. Červené víno spěje s věkem. Vlivem stáří se změkčuje tříslovina a alkohol tím pádem získává sametový nádech, který při loknutí příjemně hladí na jazyku. Délka zrání není to jediné, co by vás při správném skladování vína mělo zajímat. Zabývejte se prostředím a teplotou. Obecně platí, že víno při vyšší teplotě zraje rychleji. Abyste proces zpomalili, doporučuje se teplotu v místnosti nebo domácí vinotéce vychladit na 8 až 11 ̊C. Teplota ovzduší by za žádnou cenu neměla kolísat. U nízké se sráží vinný kámen a barvivo obsažené v červeném víně. U teploty příliš vysoké dochází ke znehodnocení vína. Klíčem k  úspěšné archivaci je stabilní prostředí bez markantních teplotních rozdílů.

Také čtěte
Miloš Michlovský, rozhovor, Víno, Vinselekt Michlovský. Magazín KULT* Brno
Málokteré jméno rezonuje napříč moravskou a obecně českou vinařskou obcí s takovou silou jako...

Domácí vinotéku umístěte do nejtemnější části domu s  vlhkostí vzduchu mezi 60 a 70 %. Ideální variantou je zainvestovat a postavit si vinný sklípek pod zemí. Pokud ale nemáte potřebné prostory nebo dost peněz, stačí klimatizovaná skříň na víno. Do menší chlazené vitríny se vejde 10 až 50 lahví a pohybuje se v cenové relaci okolo 6 000 korun. Lahve s oblíbeným alkoholem uložte ve vodorovné poloze, aby byla korková zátka stále v kontaktu s vínem a nevyschla. S uskladněným vínem v žádném případě nemanipulujte, protože tekutině nadbytečný pohyb nesvědčí. A jaká vína stojí za to zarchivovat? K delšímu uskladnění se hodí ta s  vyšším procentem alkoholu, asi 12 %. Důležitým faktorem je obsah volné kyseliny siřičité, jež chrání alkohol před oxidací. Konkrétně se jedná o odrůdy ryzlinku rýnského a vlašského, Sauvignon, Chardonnay či Rulandské bílé a šedé. Červená vína vhodná k archivaci jsou Rulandské modré, Cabernet Sauvignon, Merlot a Zweigeltrebe. Zato velice oblíbenou odrůdu Müller Thurgau a Veltlínské červené rané kvůli jejich rychlému zrání vypijte raději dříve. Lahev dobrého vína se doma každopádně nikdy neztratí.

Skladování vína, Víno, Vinobraní, magazín KULT* Brno

Mohlo by vás zajímat

Rozhovor
Bydlení
Chystáte se na novou kuchyň, obývák nebo rovnou na celý nový domov...
Článek
Bydlení
Rádi byste rekonstruovali svoji nemovitost? Potřebujete zateplit dům...
Článek
Ostatní
Byl jednou jeden dům, kde panoval klid a pohoda. Avšak jednoho dne...
Rozhovor
Byznys
Úspěšně podnikat zdaleka nemusejí jen lidé středního a vyššího věku...