Šéfkuchař musí být vytrvalý a upřímný

Autorizovaná biografie Zdeňka Pohlreicha
Rozhovor, Zdeněk Pohlreich, Šéf - biografie Zdeňka Pohlreicha, magazín Kult* Brno
Knihy
Kniha Šéf – biografie Zdeňka Pohlreicha

Letos je tomu 50 let, co Zdeněk Pohlreich poprvé vstoupil do profesionální kuchyně. Při té příležitosti se rozhodl zmapovat svůj dosavadní život formou biografické knihy s jednoduchým názvem Šéf. Ve svém nabitém programu si udělal čas zodpovědět nám několik otázek.

Bez kterých lidských vlastností se žádný šéfkuchař neobejde?

Naprosto klíčová je schopnost jednat s lidmi, ale to platí pro všechny manažerské pozice. Šéfkuchař musí být dobrý organizátor, mít schopnost předat své myšlenky a vize podřízeným. Vytrvalost až určitá posedlost jsou jaksi samozřejmé. A k tomu samozřejmě patří i odborné znalosti ekonomiky, hygieny, zbožíznalectví, jednání s dodavateli apod. Ale z vysloveně lidských vlastností to bude asi vytrvalost a upřímnost.

Myslíte, že vaše biografická kniha čtenáře v některých směrech překvapí?

To nevím, já hlavně doufám, že je bude bavit to číst.

Dá se Šéf brát i jako určitá kronika vývoje moderní české gastronomie?

To asi ne, gastronomie je o moc větší než nějaký můj příběh.

Spousta Čechů si českou gastronomii spojuje právě s vaším jménem. Cítíte v tomto smyslu nějakou zodpovědnost za její aktuální stav?

Zodpovědnost určitě ne, každý je zodpovědný sám za sebe a své konání. Jak gastronomové, tak zákazníci. Moje role je v tomto ohledu zcela minoritní.

Také čtěte
Castellana Trattoria, restaurace, Brno, italská, Novobranská, magazín Kult* Brno
„Jídlo, to je vášeň, požitek, rituál.“ Takto zní motto brněnské restaurace Castellana Trattoria...

Nejspíš všichni si pamatujeme jídla a chutě, jež si spojujeme se svým dětstvím. Které jsou ty vaše?

Já na to sice vzpomínky mám, na vdolky, palačinky, piškoty... Nic z toho mi ale dnes nechybí, tyto vzpomínky byly vytlačeny poněkud vybranějšími delikatesami, které jsem měl příležitost při své profesi ochutnat.

Blíží se léto a i u nás už si řada lidí toto období spojuje nejen s hudebními, ale také s food festivaly. Na které se letos chystáte, ať už pracovně, nebo soukromě?

Pracovně navštívím sérii Prima FRESH festivalů a to bude všechno. Jinak nikam moc nechodím.

Existují ve světě kuchyně, do jejichž tajů jste zatím nepronikl a rád byste to napravil?

Myslím, že jich je většina. Neumím toho spoustu.

Nejen profesní zkušenosti jste čerpal na zahraničních štacích. Jak často se do ciziny za tímto účelem vydáváte v posledních letech?

Já spíše spojuji příjemné s užitečným, když někam jedu, jíst samozřejmě musím. Ale vyloženě studijně to neberu, i když je to občas víc než inspirativní.

Na svém kontě máte mnoho různě zaměřených kuchařek. Podobně je na tom také celá řada vašich kolegů. Je v Česku stále dostatečná kupní síla?

Myslím si, že tak špatné to s kupní silou není, aby si lidé nemohli koupit pořádnou knížku.

Rozhovor, Zdeněk Pohlreich, Šéf - biografie Zdeňka Pohlreicha, magazín Kult* Brno
Rozhovor, Zdeněk Pohlreich, Šéf - biografie Zdeňka Pohlreicha, magazín Kult* Brno
Zdeněk Pohlreich

(* 1957) je rodákem z hlavního města a zřejmě nejznámějším českým kuchařem a podnikatelem v gastronomii. Proslul nejen díky svým profesním úspěchům, ale také jako nekompromisní moderátor několika televizních pořadů. Po řadě kuchařek teď přichází s knihou orientovanou především na jeho životní osud.

Celoroční předplatné magazínu KULTINO* Brno

Roční předplatné

4x do roka do vaší poštovní a e-mailové schránky

Mohlo by vás zajímat

Rozhovor
Bydlení
Chystáte se na novou kuchyň, obývák nebo rovnou na celý nový domov...
Rozhovor
Byznys
Úspěšně podnikat zdaleka nemusejí jen lidé středního a vyššího věku...
Rozhovor
Bydlení
V době, kdy úrokové sazby začínají jít dolů, mnozí přemýšlejí, zda...
Rozhovor
Byznys
Brněnská společnost ValmaX Led Eco, jež se zabývá projektováním a...