Rozhovor

Nejdůležitější suroviny si dovážíme přímo od italských farmářů

Rozhovor s majitelkou brněnské restaurace Castellana Trattoria
Castellana Trattoria, restaurace, Brno, italská, Novobranská, magazín Kult* Brno
Jídlo a pití
Trattoria je v Itálii místem, kde se dennodenně schází přátelé na kus řeči, na domácí těstoviny i na víno

„Jídlo, to je vášeň, požitek, rituál.“ Takto zní motto brněnské restaurace Castellana Trattoria, jež je vedena v italském stylu života. Se spolumajitelkou podniku, paní Renatou Bellini, jsme probrali, co ji a jejího manžela k založení restaurace v centru Brna vedlo. Zjistili jsme, kterými ingrediencemi podnik vyniká, i to, jak si poradil s náhlou pandemickou situací.

Proč jste si vybrali právě Brno, abyste zde otevřeli ostrůvek Itálie v podobě Castellana Trattoria?

Žijeme tady velmi dlouho, je to náš domov. Brno vnímáme jako úžasné místo, jsme tady spokojení, máme tu rodinu a přátele. A když se k nám dostala v roce 2013 příležitost otevřít si vlastní podnik, rozhodli jsme se do toho jít. S provozem restaurace jsme neměli žádnou zkušenost, jenom jsme věděli, že tu chybí pravá italská autentická kuchyně v domácím stylu, a to je přesně to, co jsme chtěli lidem nabídnout. Šli jsme do toho srdcem a myslím, že po začátečnických karambolech se nám naše vize povedla.

Co všechno se musí stát s jídlem, aby bylo naplněno vaše motto?

Naší hlavní zásadou, za kterou si od začátku stojíme, je kvalita a čerstvost surovin. Ty nejdůležitější si dovážíme sami přímo od italských farmářů. Jídlo patří mezi základní lidské potřeby, ovlivňuje naši náladu a zdraví. Aby od nás člověk odcházel spokojený, musí být jídlo perfektně připraveno a s láskou naservírováno. Vsadili jsme na neformálnost prostředí, aby byl požitek z jídla autentický.

Castellana Trattoria, restaurace, Brno, italská, Novobranská, magazín Kult* Brno

Nemáte pocit, že se požitek, vášeň a láska z přípravy a konzumace jídla vytrácejí?

Ano, vytrácejí. A to především kvůli dnešní zrychlené době. Právě proto jsme my zvolili cestu, kdy se lidé zastaví, na chvilku zapomenou na dennodenní shon a u kvalitního jídla a sklenky dobrého vína si užijí rodinnou pohodu a uklidní se.

Vaše restaurace stojí na italské kuchyni. Jaké pokrmy byste vybrala z jídelníčku, na které jste obzvláště pyšná?

Jsem pyšná na všechny pokrmy, které nabízíme (smích). Mezi naše stěžejní patří těstoviny, vyrábíme si je sami podle tradiční receptury. Doporučujeme vyzkoušet naše spaghetti carbonara, amatriciana nebo frutti di mare. Pořádáte degustační večery, na které zvete hosty, aby přišli lépe porozumět vínu.

Jak často takové večery děláte a jaká vína a další delikatesy účastníci ochutnají?

Před dobou covidovou to bylo velmi často. Bývají různě tematicky zaměřené, od degustací bublin až po typické odrůdy italských oblastí. Zaměřujeme se také na degustační večery spojené s typickými pokrmy konkrétního regionu.

Castellana Trattoria, restaurace, Brno, italská, Novobranská, magazín Kult* Brno

Nabízíte catering na nejrůznější narozeninové oslavy, večírky i firemní akce. V čem jste výjimeční, proč bych si měl tuto službu objednat právě u vás?

Zaměřujeme se především na menší akce, do padesáti lidí, v komorním stylu. Vše připravujeme na přání klienta. Vše s ním pečlivě osobně konzultujeme a nabízíme několik variant s ohledem na jeho finanční možnosti. Většinou rodinné oslavy, večírky a firemní akce organizujeme přímo u nás v restauraci, kde máme vhodný prostor v suterénu.

Jak složité pro vás bylo období pandemie covidu-19 a jak jste jej přečkali?

Ze začátku jsme i my měli k onemocnění velký respekt. Zavřeli jsme podnik, zaměstnance nechali doma a vyčkávali, co bude. Světlo na konci tunelu bohužel nebylo vůbec vidět. Po létě, když se opět vše zavřelo, jsme začali přemýšlet, jak přežít. Rozhodli jsme se vytvářet omáčky k těstovinám a prodávat těstoviny, které si každý mohl doma jen uvařit. Takovou rychlou variantu obědu nebo večeře. Jinak si lidi chodili pro jídlo s sebou. Abychom se nějak udrželi a měli na zaplacení nákladů. O nějakém zisku nemohla být řeč. V tomto období jsem cítila neskutečnou bezmoc a kladla si spoustu otázek. Diskriminaci zákazníků jsme nepodporovali, patřili jsme do „volné zóny“ a za svým postojem jsme si celou dobu stáli, udrželi jsme si zdravý rozum. Mnohá opatření neměla žádnou logiku a pouze vedla k ještě většímu rozdělování společnosti a další likvidaci živnostníků. Tím, že jsme byli otevření všem, se nám dostalo velké pozitivní podpory, měli jsme každý den plno a dokázali zalepit předchozí díry. Tímto děkuji všem, kteří nás v té době podporovali, a zejména našemu personálu, který při nás stál.

Co nejraději děláte ve svém volném čase?

Volného času mi moc nezbývá, vzhledem k tomu, že máme tři děti a věnujeme se plně naší restauraci. Naše rodina miluje cestování a přírodu, pokud je to ještě spojeno s příbuznými, přáteli, vínem a dobrým jídlem, jsme v sedmém nebi (smích).

Castellana Trattoria, restaurace, Brno, italská, Novobranská, magazín Kult* Brno

Castellana Trattoria
Italská restaurace
Adresa: Novobranská 4, Brno-střed
web: https://castellana.cz/

Castellana Trattoria, restaurace, Brno, italská, Novobranská, magazín Kult* Brno
Renata Bellini

Castellana Trattoria je italská restaurace v centru Brna. Podnik vyniká tím, že suroviny dováží přímo od italských farmářů. Jeho majitelé, manželé Sergio a Renata Bellini, milují krásu života ve všech podobách a tuhle filozofii přenášejí i do atmosféry restaurace.

Celoroční předplatné

Celoroční předplatné

11x do roka do Vaší schránky to nejlepší z KULTury

Mohlo by vás zajímat

Top
Rozhovor
Sport
Rozhovor s Petrem Bolhou se zakladatelem a organizátorem spolku...
Top
Rozhovor
Historie
Když jako dítě sníte o studiu historie a bydlení na nějakém zámku...
Rozhovor
Ostatní
S farářem svatojakubské farnosti v Brně Janem Pacnerem jsme si...
Top
Rozhovor
Ostatní
Nejeden člověk si pravoslavnou církev trochu automaticky spojuje s...