Jídlo

Zveřejněno dne 10. 7. 2021
MLSNÁ TUŽKA: Tafelspitz U Semináru
V dalším díle rubriky Mlsná tužka jsem se zaměřil na restauraci Hostinec U Semináru. Byl jsem zvědavý na srovnání po letech, jestli si hostinec zachoval prvorepublikový vzhled a úroveň rakousko-uherské kuchyně. Už jste někdy jedli Tafelspitz?



V restauraci Hostinec U Semináru jsem pravidelným návštěvníkem. Recenzi na ni jsem napsal naposledy v roce 2008 a byl jsem zvědavý, co se tady od té doby změnilo. Hostinec najdete na rožku ulic Smetanovy a Cihlářské ve stejné podobě, jakou měl tehdy. Díky vzhledu jeho interiéru se přenesete do dob rakousko-uherské monarchie. Odpovídají tomu i některá jídla, můžete si zde stále pochutnat na vídeňském řízku, hovězím krku a specialitě jménem Tafelspitz. Pokud jste milovníci plzeňského piva, oceníte jeho tankovou podobu. Obdivuji provozovatele této restaurace, že mají stále bílé ubrusy, živé květiny a čisté porcelánové tácky.

Tradiční pokrm Rakouska-Uherska
Tentokrát jsem si vybral hovězí vývar ve dvou různých podobách. Nejprve jako polévku a pak jako hlavní jídlo v podobě místní speciality Tafelspitz. Jedná se o vařenou hovězí květovou špičku s kořenovou zeleninou doplněnou strouhanými brambory restovanými s čerstvou majoránkou a podávanou se studenou pažitkovou omáčkou a jablečným křenem. Až na to, že maso bylo mírně tužší, jsem si na Tafelspitzu moc pochutnal. Pokud si na něj zajdete, tak si vyzkoušejte dát do jednoho sousta všechny části pokrmu. Zažijete tak symfonii chutí, kterou tento starodávný pokrm nabízí. Oba vývary byly chuťově skvělé, vytkl bych snad jen trochu více soli. Jako dezert jsem si dal domácí taštičky z bramborového těsta s rumovými povidly, mákem a máslem. Taštičky byly krásně měkké a spolu s náplní chutnaly výborně. Já bych však ubral cukru v makové směsi.  

Obsluha z historie
Obsluha byla milá a pohotová. Jen co jsme usedli ke stolu, dostali jsme nabídku jídla. Slečna se postarala i o náš psí doprovod, aby neumřel v těchto teplých dnech žízní. Jedinou výtku mám při servírování Tafelspitzu. Ocenil bych, kdyby mi obsluha automaticky představila tuto specialitu, její původ a historii, a poradila, jak ji správně jíst. Většina návštěvníků bude tápat, přitom správná konzumace přidává na zážitku a celkovému dojmu. Vůbec na škodu by nebylo, kdyby obsluha měla historický „mundůr“, nebo hosty alespoň vítal číšník dobového vzhledu.

Pokud chcete vzít svou mimobrněnskou návštěvu na něco speciálního, tak je hostinec a jejich Tafelspitz tou správnou volbou. Můžete jí tak dopřát zážitek z jídla, na kterém si pochutnával a proslavil jej sám císař Josef I. Hostinec U Semináru je prostě mým favoritem. Jak se říká: „Klobouk dolů, přátelé, chodím tam rád.“

Hostinec U Semináru
Smetanova 30, Brno
tel.: 549 213 648
otevřeno: po–čt 11.00–23.00, pá 11.00–24.00, so–ne 12.00–23.00
www.useminaru.cz

Hodnocení
Servis: 80 %
Prostředí: 100 %
Jídlo: 80 %

Stanislav Griebe
Článek otištěn v Kult 07/21
 Přidejte k článku první komentář >> 
Časopis:
Reklama:

Novinky:
Jan Procházka
Kočár do Vídně
Národní divadlo Brno
Film Kočár do Vídně režiséra Karla Kachyni je dodnes považován za jeden z přelomů kinematografie šedesátých let, a to zejména díky originálnímu převedení stejnojmenné novely Jana Procházky a ojedinělé hudbě Jana Nováka. Komorní psychologické drama o strachu, nenávisti a lásce na konci druhé světové války zůstává i dnes univerzálním poselstvím o relativizaci základních lidských hodnot.
Reklama:

Odběr zpráv:
Chcete odebírat zprávy? Registrace


Copyright © 2005–2021 Radek Holík
Google+