Jídlo

Zveřejněno dne 8. 5. 2021
MLSNÁ TUŽKA: Obnovení recenzí na restaurace
Poslední recenze na restauraci byla otištěna v prosincovém vydání magazínu KULT! roku 2015 a ve svém hodnocení se zaměřila na restauraci Zlatá loď. Recenze vycházely ve čtenářsky velmi oblíbené rubrice MLSNÁ TUŽKA. Rozhodli jsme se ji obnovit a přinášet vám v každém vydání hodnotící pohled na vytipovanou restauraci. Věříme, že již brzy budeme moct je i všechny ostatní všichni navštěvovat.



V recenzích MLSNÉ TUŽKY jsem se zaměřoval na tři oblasti, které jsem na restauraci hodnotil. Byly to jídlo, prostředí a obsluha. Budu v tomto hodnocení a srovnání pokračovat. Připravil jsem si pár novinek, kterými budu chtít rubriku okořenit, ale víc zatím neprozradím. Snad jen, že občas zabrousím do historie, ale nechte se překvapit. Vzhledem k tomu, že jsou restaurace dosud zavřené, tak jsem si pro vás připravil obecný pohled na konzumaci pokrmů v restauracích a srovnal jsem ho s dnes tak rozšířeným rozvozem jídla.

Čerstvost potravin a zdravý životní styl
Myslím si, že se mnou bude souhlasit většina restauratérů, kuchařů, ale i lékařů a výživových poradců. Mou filozofií je, že není nad čerstvé potraviny a přípravu jídel z nich. Takto připravenému jídlu se nic nevyrovná a je to i nejlepší věc, kterou můžete pro své tělo udělat. Samozřejmě platí, že přípravou můžete pokrm zcela znehodnotit, ale to je z jiného soudku a o tom třeba někdy jindy. Druhou velmi podstatnou věcí je postoj, s jakým vaříte. Já osobně nejraději vařím s láskou jak k použitým surovinám, tak hlavně k lidem, pro které jídlo připravuji. Někdy se s jídlem až mazlím, jako bych se mazlil se svým domácím mazlíčkem nebo potomkem. Musím konstatovat, že se mi tento postoj vždy vyplatil, že mi jídlo vrátilo mou vřelost a že se spokojenost objevila i na tvářích mých strávníků.

Rozvoz jídla bych omezil
Vím, že svým názorem nebudu u některých lidí oblíben, převážně u těch, které rozvoz v dnešní složité době živí. Mám k tomu pochopení, ale přesto, kdybych mohl, tak bych rozvoz jídel omezil. A to z několika důvodů. Prvním důvodem jsou obaly, do kterých se jídlo musí umístit, aby se dostalo ke klientům. Ta spousta zbytečných obalů zatěžuje životní prostředí. Holt není nad obyčejný talíř, který se snadno umyje. Druhým důvodem je doprava jídla ke klientům, i když v této oblasti by se dalo polemizovat, jestli je lepší jídla rozvézt, nebo přicestovat za jídlem do restaurace. Záleží na způsobu dopravy. Třetím důvodem jsou výše zmíněné benefity skutečně čerstvých potravin.

Raději si uvařím čerstvé jídlo, než abych si jej nechal dovézt. Za poslední rok jsem udělal pár výjimek. Objednal jsem si indické jídlo a pizzu. Na indickém jídle jsem ocenil, že i po dovezení bylo vřelé. Bohužel to samé se nedá říct o plackách naan, které převozem ztrácí na své křehkostí i čerstvosti. Podobné je to i s pizzou. Cokoliv takto pečené v peci je zapotřebí servírovat okamžitě na talíř a ihned konzumovat, protože s časem se snižuje kvalita i gurmánský zážitek. Stejně na tom bude jakákoliv dovezená pizza. Jednoduše to nebude ono, a proto se už nemohu dočkat znovuotevření restaurací. Nejen kvůli možnosti je recenzovat, ale především pro možnost si konečně pochutnat na čerstvě připraveném pokrmu a usmát se na příjemnou obsluhu, která mi jídlo naservíruje. A co vy, jak jste na tom?
Foto: Ivan Torres, restaurace Zlatá loď

Stanislav Griebe
Článek otištěn v Kult 05/21
 Přidejte k článku první komentář >> 
Časopis:
Reklama:

Novinky:
Joanne K. Rowlingová
Vánoční prasátko
Albatros Media
Kuba a jeho plyšové prasátko Pašík se od sebe nehnou ani na krok – to se ale změní jednoho Štědrého večera, kdy Kuba o Pašíka přijde. Je zoufalý a potřeboval by zázrak, aby svoji milovanou hračku našel. A protože jsou Vánoce, takový zázrak se skutečně stane. Vánoční prasátko, náhrada za nezvěstného Pašíka, zničehonic ožije a vymyslí odvážný plán: vydají se s chlapcem do kouzelné Země Ztracených a Pašíka najdou, ať se jim do cesty postaví cokoli.
Reklama:

Odběr zpráv:
Chcete odebírat zprávy? Registrace


Copyright © 2005–2021 Radek Holík
Google+