Menu

záměna masa, čerstvé ryby, mořské plody Brno, kam na oběd

Zveřejněno dne 20. 3. 2015
MLSNÁ TUŽKA: Grill Seafood, prostě Bistro Ocean 48
Třikrát sláva, Bohu díky a vivat novému podniku na Palackého třídě 60, který právě běží ve zkušebním provozu. Výborný počin, skvělé jídlo. Jednoduchý a malý prostor, kde vidíte na kuchaře. A ten koncept! Kdo to vymyslel?

Nekonečná slast čerstvosti
Mám neobyčejnou radost, protože všechno, co jsem jedl, bylo prostě vynikající. Výborná polévka s mušlemi a krevetami. Skvělý hamburger s lososem, fish and chips a nepřekonatelné sashimi z tuňáka s bílou ředkví. Ryby čerstvoučké, jen se srdce smálo. Skvělé, super, konečně v Brně. Jestliže jste milovníci ryb, nečekejte ani minutu. Když si nesednete, protože míst není mnoho, můžete si vše v úhledných krabičkách odnést. Balení je elegantní a praktické. To vše v centru města. Mám se superlativy pokračovat? No dobře, jedna malá výhrada by byla. Salát s krevetami byl fajn, jen obsahoval tolik olivového oleje, že se samotná chuť salátu zcela ztrácela.

Přesto výzva ke změně?
Takové superlativy a přesto podobná slova? Rád se s vámi podělím o moje pochyby. Jedu tramvají, držím se tyče… kdo se drží se mnou? Chřipka? Žloutenka? Vejdu do bistra, usednu a zjistím, že toalety jsou mimo prostor a musím mít doprovod obsluhy. Dobrá, k umytí rukou zkusím najít něco jiného, vidím přece, jak obsluha nestíhá. Rád bych si dal ryby a ne tu žloutenku z tramvaje… ale nic nevidím a nic mi nenesou. Není tu umyvadlo, ani nenesou vlhčené ubrousky nebo misku s vodou. Jen klasické papírové ubrousky, které ještě nikdy žádnou bakterii nezabily.
A proč tak přehnaně panikařím? Protože už se blíží první chod: polévka, ze které musím ručně vylovit a očistit slávky a krevety. Nemám naprosto nic proti čištění krevet samotným zákazníkem. Ale musí mi umožnit si ty ruce umýt. Nemluvě po jídle, když na mých rukách už nesedí ta chřipka, ale zbytky krevet. Následuje druhý chod: salát s krevetami, opět neočištěnými. Znovu panikařím, nicméně touha je silnější a jím se špinavýma rukama. Do třetice hamburger, odehrává se totéž.
Obsluha na mě spiklenecky mrká, že „rukama je to nejlepší“. No možná, ale bez těch bacilů. A to mi věřte, že nejsem žádný vymydlený aseptický týpek. Ale co je moc, to je moc. Mimochodem, obsluha by chtěla asi posílit, či lépe vyškolit. Vím, začátky jsou těžké. Čekal jsem na objednání, nedostal jsem příbor, nebylo mi nabídnuto nic k pití. A to podnik nebyl plný k prasknutí.

Zkusme se u jídla učit
Vím, že když dostaneme plátek bílé ryby, těžko můžeme polemizovat, jaká to byla. Někdy snad v chuti nalezneme nuance, ale možností jak se to naučit, je málo. Jinak je tomu u korýšů, které máme na talíři v celé své kráse. Na tabuli stálo „salát s císařskými krevetami“. Jaké bylo moje překvapení, když bez mrknutí oka, natož s nějakým vysvětlením, přede mnou přistál talíř se dvěma živočišnými druhy. Rozdíl mezi krevetami a garnáty bych pustil z hlavy – ano, jeden má klepítka, druhý ne, ale vypadá to skoro stejně a v gastronomii se to běžně zaměňuje. V mém případě ale jedno byly krevety, zda císařské nevím, a to druhé byl humr norský. To byste poznali i vy, protože humr má vepředu klepeta. Ozubená jako nože, co neukrývají žádné maso. Konzumuje se z něj, stejně jako z krevety, jen zadeček. Ale prezentovat to jako salát s císařskou krevetou - to mi fakt nesedí.
Prosím, učte nás. Jsme sice jen suchozemci, ale chceme vědět, co jíme, zvlášť když je to tak krásné, jako humr norský.

Závěrem?
Já tam znova jdu, jídlo bylo božské. Ale beru si balíček vlhčených ubrousků, protože nejsem blázen a mám se rád. Pojďte taky, tedy s těmi ubrousky.


Bistro - Ocean48
Palackého třída 60, Brno
Tel.: +420 530 504 515
letmo@ocean48.cz
www.ocean48.cz/bistro/o-nas

Otevírací doba ve zkušebním provozu:
PO–PÁ: 11:00–18:00

Hodnocení
Servis 40 %
Jídlo 100 %
Prostředí 60 %


Navštívili jste již toto bistro? Jak jste zde byli spokojeni? Svůj názor můžete vyjádřit v komentářích pod článkem.


Stanislav Griebe
Článek otištěn v Kult 03/15
 Přidejte k článku první komentář >> 
záměna masa, čerstvé ryby, mořské plody Brno, kam na oběd
Časopis:
Reklama:

Novinky:
Marie Svatošová, Aleš Palán
Neboj se vrátit domů
Kalich
Co se stane, pokud pacientovi o jeho zdravotním stavu dlouhodobě lžeme? Má vážná choroba nějaký smysl? A proč umírající nezabíjet, jak si přejí zastánci eutanázie, ale naopak respektovat jejich život až do přirozeného konce a být jim nablízku? Nejen o těchto věcech hovoří v knize rozhovorů Neboj se vrátit domů zakladatelka hospicového hnutí v ČR Marie Svatošová. Rozhovor s ní vede spisovatel a novinář Aleš Palán.
Odběr zpráv:
Chcete odebírat zprávy? Registrace


Copyright © 2005–2018 Radek Holík
Google+