Menu

soutěž barmanů, pražení kávy, jak vařit kávu, recepty, program, kultura

Zveřejněno dne 24. 9. 2012
Týden kávy Brno 2012 – všude tam, kde voní káva
První říjnový týden čeká Brno již druhý ročník Týdne kávy. Tento festival, v České republice zatím ojedinělý, oslavuje Mezinárodní den kávy, jenž připadá na 1. října. S nápadem zapojit se do oslav tohoto nápoje přišly dvě mladé dámy z o.s. Kulturárium, Kateřina Eichlerová a Lucie Karafiátová. Proč právě Brno? Proč káva?

Sedíme u kávy – jak už jinak. Stále jim zvoní telefon, akce se blíží, omlouvají se. Ale těšíme se, letos to bude vážně povedené, dodávají.

Jak vznikla myšlenka na uspořádání Týdne kávy?
„Na existenci Mezinárodního dne kávy narazila Lucie, když jsme vymýšlely nějaké vtipné téma pro naši společnou oslavu narozenin,“ říká Kateřina. „Vzhledem k naší lásce ke kávě a našim rozmanitým kulturním aktivitám nás společná myšlenka Týdne kávy pohltila. Zjišťovaly jsme, jak se tento den slaví jinde na světě, ale kromě několika menších akcí, překvapivě v Německu nebo Rakousku, jsme na žádné větší oslavy nenarazily,“ doplňuje Lucie. „Začaly jsme tedy akci promýšlet.“

Jaká je hlavní myšlenka akce?
„Cílem je představit široké veřejnosti fascinující příběh kávy, ale také rozmanité spektrum brněnských kaváren. Kávě můžete podlehnout během programu v zúčastněných kavárnách i na speciálním kávovém programu, který se letos bude odehrávat po celý týden v Galerii Vaňkovka. Zde vás čekají přednášky, ukázky i ochutnávky. Těšit se můžete také na významného kávového odborníka Roberta Trevisana. Můžete být svědky kvalifikace na soutěž Mistr kávy nebo zhlédnout největší šálek na cappuccino na světě. Kompletní program najdou zájemci na
našich bilingvních webových stránkách www.tydenkavy.cz / www.coffeeweek.cz.“

Letos proběhne již druhý ročník. Jaké byly ohlasy na ten první?
„Ač dle nás měl první ročník své jisté rezervy, přijali ho návštěvníci s nadšením a zájem o Týden kávy jako takový se již po prvním ročníku ozýval i z jiných měst. Zatím ho v naší režii pořádáme pouze v Brně, které je nám blízké a které dobře známe, ale vítáme tyto tendence, a kdo ví, třeba se nám společné nadšení a zájem podaří do příštích let spojit,“ vysvětluje Kateřina.

Proč podle vás patří Týden kávy právě do Brna?
„Koncentrace kvalitních kaváren s jedinečnou atmosférou, zájmem o kávu, ale i kulturu je dle nás v Brně prostě ojedinělá. Kde jinde najdete tolik různorodých kaváren dostupných, ať už za pomoci městské hromadné dopravy či dokonce bez ní do půl hodiny od sebe?“ říká Lucie.
„Brno je jakýmsi způsobem kávou poháněno, v kavárnách se žije, pracuje i relaxuje. Proč právě to neprezentovat i navenek?“ dodává Kateřina.

Pro koho je Týden kávy určen? Přece jen je káva nápoj pro dospělé.
Slova se ujímá Lucie: „Program je pestrý, věříme, že si své najde každý. Kavárny nabízí nejen ochutnávky a prezentace, ale i koncerty, divadelní představení, výstavy a vernisáže i autorská čtení. Doprovodný program akce nabízí také soutěže a jednu zajímavou hru s názvem Kolkolem. Již loni se právě tato hra setkala s nadšeným přijetím jak u maminek s dětmi, studentů, až po seniory. Letošní procházka po místech starých brněnských kaváren nabízí nový detektivní příběh spojený s čím jiným než s kávou.“

Minulý rok byly kavárny hodnoceny. Budou obdobně hodnoceny i letos?
„Nechaly jsme se inspirovat postavením přímé volby v moderní společnosti, a tak jsme se rozhodly přenést osud této soutěže do rukou nás všech,“ smějí se. „Loni přihlášené kavárny hodnotila Kávová komora České republiky, která zvolila dle svých stanovených kritérií TOP 10 kaváren. Tím nejcennějším pro kavárny však rozhodně není diplom na zdi, ale hlavně zpětná vazba od svých hostů. Proto jsme se rozhodly dát letos možnost hlasovat opravdu všem. V kavárnách budou umístěny anketní boxy s anketními lístky. Jejich vyplněním dá návštěvník kavárně to nejcennější, svůj názor, za něj bude navíc moci vyhrát, neboť anketní lístky budou slosovány na slavnostním zakončení akce v klubu Fléda 7. října ve 20.00.“

Loni akci zahajovala velkoplošná projekce. Chystáte něco obdobného?
„Vzhledem k nevyzpytatelnému počasí akci letos odstartujeme raději pod střechou, a to v Hotelu International 1. října v 19.30 slavnostním zahájením, na kterém vás čeká mimo jiné také nová kávová módní exhibice. Dovolte nám ještě podotknout, že zahájení i zakončení akce, stejně jako celý program, je zcela zdarma.“

Kolik kaváren se letos Týdne kávy účastní?
„78 včetně dvou tipů od kaváren trochu mimobrněnských.“

A jaká je vaše nejoblíbenější káva? 
Katka: Ráno cappuccino, přes den espresso macchiato nebo klasické espresso.
Lucie: U mě po celý den vévodí espresso macchiato.



ROZHOVOR S BARISTOU MICHALEM NOVÁČKEM
O rozhovor jsem také požádala jednoho z brněnských baristů, Michala Nováčka.

Co nám o sobě prozradíte a jak jste se kávě dostal?
Jsem baristou a provozovatelem kávového konceptu Coffee Club. Ke kávě obecně mne přivedl Roman Pospíchal, v té době barmanský lektor. Svůj první baristický kurz jsem absolvoval u Roberta Trevisana a od té doby se káva stala nedílnou součástí mého života.

Co vás nejvíce na kávě baví?
Všeobecná rozmanitost. Ať už vezmeme v potaz kávovník jakožto rostlinu, její odrůdy, plody nebo se necháme nadchnout možnostmi pražení, tím jak způsob pražení ovlivňuje výslednou chuť kávy. Víte třeba, že ač máte na začátku stejnou kávu, právě díky způsobům pražení může chutnat ve výsledku zcela odlišně? A to je ta alchymie, která mě na tom všem baví. Baví mě také práce s kávou od provozu kavárny přes kávové prezentace šité na míru, degustace, školení nových nadšenců či kávové show včetně Latté artu (malování mléčnou pěnou do cappuccina). To je to, co mne neustále okouzluje a utvrzuje v tom, že dělám práci, která mě i jednoduše baví. A těší mě vidět, že baví i ty okolo.

Kam jste se za kávou podíval? Cestoval jste někam za ní?
Rád bych vycestoval „za kávovníky“, ale to chce více času, to není jen tak na krátkou dovolenou, ano, to je mým snem. Mým nejsilnějším zážitkem spojeným s cestou za kávou bylo zatím navštívení italského přístavu Terst, který je také jedním z nejvýznamnějších překladišť kávy. To byl opravdu nádherný zážitek.

Proč jste se připojil k oslavám Mezinárodního dne kávy?
Dle mého názoru to je opravdu jeden z krásných způsobů, jak lidem ukázat, co všechno káva je a že to je nápoj i téma, které může každého neustále příjemně překvapovat, které stojí za to objevovat více.

Jaký má podle vás Týden kávy přínos?
Přínos Týdne kávy vidím zejména v tom, že je to akce určená nejen pro odborníky, ale i laickou veřejnost, a pro obě skupiny bude jistě přínosná. Káva obecně má celosvětově obrovský význam a je rozhodně dobré se jí více věnovat, znát její správnou a také zdravou přípravu, ale i její celosvětovou hodnotu. 

Jsou v domácí přípravě kávy nějaké nešvary? Co říkáte českému turku?
Káva uchovávaná v lednici, pomletá káva o špatné hrubosti ve velkém množství předem, ze které se neuvěřitelně rychle ztrácí aroma, zalévaná káva… ano, nešvarů je opravdu hodně. Pojďme je společně vymýtit a dopřávejme si opravdu jen tu nejkvalitnější a nejzdravěji připravenou kávu.

Na co se z letošního programu Týdne kávy nejvíce těšíte? 
Těším se na celý týden, protože je to „Týden kávy“. Je to výborná myšlenka a super nápad, jak propojit všechny, kterým jde o to stejné – o dobrou a kvalitní kávu. 

A jaká je Vaše oblíbená káva?
Ráno cappuccino, odpoledne espresso. Bez mléka samozřejmě.


Brno a káva
Brno je skutečně městem, kde voní káva. Brňanům dokonce zachutnala jako prvním v českých zemích, a to již roku 1702, díky cizokrajnému kavárníkovi jménem Achmet. Dalším milníkem v kávové historii města bylo období první republiky. Pyšnilo se nepřeberným množstvím kaváren, které vykukovaly na kolemjdoucí z téměř každé ulice a uličky. Město žilo, žilo kavárenským životem.

Bohužel se tato tradice s válečným obdobím vytratila, Brno změnilo svou tvář a z velké části i složení obyvatelstva. V devadesátých letech se ale situace obrátila. S příchodem kávových nadšenců se znovu začaly v Brně objevovat kavárny, v nichž okusíte nejen skvělou kávu, ale především jedinečnou atmosféru. Objevujte je s námi. A že kávě (ještě) nerozumíte? Nevadí! Otázek kolem kávy je mnoho. Přijďte se podívat kávě pod pokličku na Týden kávy Brno 2012.

Káva v číslech
4 – 4 šálky denně vás mohou uchránit před depresí
3 – 3 šálky denně jsou prevencí a pomocnou léčbou Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby
400 miliard – tolik šálků kávy se vypije na zemi za rok
20 milionů – tolik lidí se každý rok zapojí do pěstování kávy
1706 – toho roku se káva poprvé objevila na evropské půdě. Byla přivezena z Jávy do
botanického skleníku v Amsterdamu.
1822 –ve Francii se objevil první přístroj na espresso
77 - 77 kaváren se zúčastnilo Týdne kávy 2011
7 a 117 - během 7 dnů nabídl program 117 produkcí od filmů po workshopy
550 - 550 lidí se zúčastnilo slavnostního zahájení
470 - 470 lidí se účastnilo open-air kávového programu Týdne kávy Brno 2011
4 150 – 4 150 lidí se celkově zúčastnilo všech produkcí Týdne kávy 2011
7 988 – tolik jedinců navštívilo webové stránky Týdne kávy Brno 2011


Týden kávy Brno 2012
různá místa v Brně
od 1. října 2012

Foto: David Konečný

Kamila Bezděková
 Přidejte k článku první komentář >> 
soutěž barmanů, pražení kávy, jak vařit kávu, recepty, program, kultura
Časopis:
Reklama:

Novinky:
Berenika Kohoutová
Holka roku
Universal Music
Mladá česká zpěvačka známá především hitem Dělám stojky, jehož videoklip se stal rekordním v počtu zhlédnutí na Youtube, vydává nové album chytlavých písní.
Odběr zpráv:
Chcete odebírat zprávy? Registrace


Copyright © 2005–2019 Radek Holík
Google+