Hudba

Zveřejněno dne 8. 5. 2019
Richter Gala u Minoritů
Kantáta Super Flumina Babylonis byla za života Františka Xavera Richtera jeho nejúspěšnějším dílem. Vy si ji vyslechnete v novodobé světové premiéře spolu s cembalovým koncertem v krásných barokních kulisách kostela u Minoritů. Jako sólistka vystoupí B. M. Willi a Czech Ensemble Baroque tímto koncertem a natočením programu na CD uzavře cyklus nahrávek a světových premiér děl tohoto skladatele.


František Xaver Richter byl jedním z vedoucích představitelů a vedle Jana Václava Stamice jednou z nejvýraznějších osobností Mannheimské školy. Působil v Mannheimu a od roku 1769 jako kapelník katedrály ve Štrasburku, což byl jeden z nejprestižnějších hudebních postů tehdejší Evropy. Právě dílo tohoto velkého a světově uznávaného mistra chce Czech Ensemble Baroque systematicky zmapovat, provozovat a zviditelnit ve světovém měřítku.

V rámci tohoto dlouhodobého projektu se již podařilo uvést a ve světové premiéře natočit pro firmu Supraphon jeho Requiem Es dur, oratorium Deposizione dalla Croce, kantáty Te Deum et Exsultate Deo, hobojový koncert a dvě symfonie. Dalším dílem, které pro dnešní hudební svět Czech Ensemble Baroque objeví, bude žalm Super Flumina Babylonis - za Richterova života oceněn v Mercure de France, a cembalový koncert.

Richter Gala – závěrečný koncert sezony
Kostel sv. Janů (U Minoritů), Brno
29. května 2019 od 19.30
www.ebcz.eu
 


Redakce
Článek otištěn v Kult 05/19
 Přidejte k článku první komentář >> 
Časopis:
Reklama:

Novinky:
Pavel Sedláček
Exotické koření s recepty
Grada
Unikátní a bohatě ilustrovaná publikace má za cíl seznámit zájemce o koření, a celkově o vaření, s jednotlivými druhy exotických bylinek, koření a jejich směsí. Nedílnou součástí knihy jsou i recepty, které vždy obsahují nejméně jedno z uváděných koření. Kniha má v dnešní době své bohaté opodstatnění, neboť se setkáváme se širokou nabídkou exotického koření ať již prodávaného na našem trhu, nebo dovezeného ze zahraničí. S jeho správným rozlišením a použitím si však zatím poradí jen velmi málo kuchařů či kuchařek, a to i z řad profesionálů, přestože se ho snaží v hojné míře při přípravě jídel používat.
Odběr zpráv:
Chcete odebírat zprávy? Registrace


Copyright © 2005–2019 Radek Holík
Google+