Výstavy

Zveřejněno dne 13. 4. 2019
RECENZE: Co všechno se dá sbírat
Je známo, že současná muzea mají své předchůdce v tzv. kabinetech kuriozit, které si už od renesance zakládali panovníci a šlechtici při svých rezidencích. V nich shromažďovali vše, co jim přišlo pozoruhodné – od přírodnin přes mince až po historické vykopávky. A právě tímto originálním způsobem se Moravské zemské muzeum (MZM) rozhodlo předvést něco ze svého bohatství největší muzejní instituce na Moravě.

Samo totiž ve svých počátcích vyrostlo právě z takovýchto sbírek aristokratů, jako byli Mitrovští, Salmové či Auerspergové, kteří je v roce 1817 mecenášsky věnovali nově založené instituci.

Výstava Chvála sběratelství představuje stylizovaný kabinet fiktivního sběratele, který jako by vypadl z nějaké prastaré fotografie. Ocitnete se ve fascinujícím pokoji, jemuž na stěnách, skříních a policích vévodí exotičtí živočichové, ať už vycpaní, vysušení, propíchnutí špendlíkem nebo plovoucí ve formaldehydu. Pokud jste dosud netušili, jak vypadá žralok šotek, několikametrový velekrab japonský či přirození vorvaně, máte tu nejlepší příležitost to zjistit.

Nuda nehrozí ani dětem, které budou mít oči navrch hlavy ze všech těch roztodivností, jež doposud viděly jen v učebnicích: vývojová stádia hadů, kostra a vnitřnosti kočky, děsiví sklípkani či nádherní pestrobarevní motýli. Ve zbývající, již „sušší“ části se představují sbírky dalších oddělení MZM (dějin divadla, literatury, hudby). Coby ten největší highlight se tu skví pluh, jímž vyoral brázdu samotný Josef II.

Pro velký úspěch byla Chvála sběratelství prodloužena do 30. června 2019. Nenechte si uniknout tuto mimořádnou a obzory rozšiřující podívanou!

Chvála sběratelství. 200 let služby moravské vědě a kultuře
Moravské zemské muzeum
9. září 2017 – 30. června 2019
www.mzm.cz


Eva Svobodová
Článek otištěn v Kult 04/19
 Přidejte k článku první komentář >> 
Časopis:
Reklama:

Novinky:
Lukáš Hejlík
365 - Gastromapa Lukáše Hejlíka
Došel karamel
Herec Lukáš Hejlík se věnuje blogu Gastromapy už 6 let! Objíždí české luhy a moravské háje a každý den přináší jeden tip na místo, kde se lidé můžou dobře najíst, napít, dát si skvělou kávu nebo něco sladkého. Za ty roky projedl přes milion a půl, navštívil skoro půl druhého tisíce podniků, a tak bylo na čase to posunout dál. Nejdřív vznikla appka a teď i knížka Gastromapy. Jmenuje se 365 - Gastromapa Lukáše Hejlíka, a to hned z několika důvodů – dělal ji 365 dní, má 365 stran, ale především přináší 365 tipů. Kniha má 31 kapitol, jedna vás vezme s sebou na výlet po Česku, další vás zavede na přísnou snídani, na rychlý oběd, na jídlo z foodtrucku nebo za tím největším zážitkem! Ukáže vám místa, kde byste rozhodně žádný skvělý podnik nečekali. Nebo vás nechá proletět se po těch nejlepších kuchyních světa.
Odběr zpráv:
Chcete odebírat zprávy? Registrace


Copyright © 2005–2019 Radek Holík
Google+