Hudba

Zveřejněno dne 9. 3. 2018
JazzFestBrno s McCaslinem i filmovou premiérou
Mezinárodní hudební festival JazzFestBrno zahajuje hlavní část svého 17. ročníku.
Na úterý 13. března pořadatelé připravují poprvé v historii filmový večer. V Divadle U stolu – v areálu Divadla Husa na provázku promítnou dokumentární celovečerní film o jedné z největších osobností nejen českého, ale i světového jazzu. Snímek „Miroslav Vitouš – jazzová legenda“ odvysílala poprvé v prosinci Česká televize. „Na festivalu však bude premiérově k vidění delší režisérská verze tohoto unikátního dokumentu. Po projekci bude následovat beseda s režisérem Petrem Kaňkou a dalšími hosty,“ láká umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.


Koncertní program zahájí 15. března v Sono Centru saxofonista Donny McCaslin, kterého zná nejen jazzové publikum z posledního alba Davida Bowieho. Stejná McCaslinova kapela, která s Bowiem nahrávala album Blackstar, zahraje i v Brně. Hlavní protagonista výše zmíněného snímku, basista Miroslav Vitouš, zahraje 23. března v Divadle Husa na provázku v duu s pianistou Emilem Viklickým. Před touto ostřílenou dvojicí vystoupí ve stejný večer sestava tří osobností nastupující jazzové generace – Vít Křišťan, Oskar Török a Jiří Slavík. Posledně jmenovanému bude patřit večer následující, kdy na stejném místě zahraje na klavír a kontrabas v duu s americkým bubeníkem a zpěvákem Dougem Hammondem. Poté se multiinstrumentalista Jiří Slavík kromě kontrabasu a klavíru ujme i klarinetu, houslí a zpěvu a společně s hráčem na lidové píšťaly Marianem Friedlem a vojenským uměleckým souborem Ondráš představí projekt Mateřština, za který loni obdržel cenu Anděl.

Radek Babička
Článek otištěn v Kult 03/18
 Přidejte k článku první komentář >> 
Časopis:
Reklama:

Novinky:
Tomáš Kosačík, Lucie Kosačíková
Máme to rádi zdravě
Břicháč Tom
Nová kniha Břicháče Toma „Máme to rádi zdravě“ vám opět přináší spoustu nových originálních receptů do vaší kuchyně. Jednoduchá, zdravá, a přesto výborná jídla, na kterých si pochutná celá rodina. A hlavně, tento způsob vaření vás začne bavit! Celá kniha je přehledně rozdělena do 7 kapitol. Najdete v ní vše od snídaní, přes svačiny, polévky, obědy, večeře až po zdravé mlsání.
Reklama:

Odběr zpráv:
Chcete odebírat zprávy? Registrace


Copyright © 2005–2018 Radek Holík
Google+